Buma/Stemra voert embedtarief weer in

AMSTERDAM – Buma/Stemra wil vanaf 2011 toch weer geld gaan vragen voor het aanbieden van een muziekstream op websites als Kabelradio.nl en Nederland.fm. Eind 2009 werd, na kritiek, nog van een dergelijke vergoeding afgezien.  (Bron nu.nl)

Dat bericht Tweakers.net op basis van een e-mail die de rechtenorganisatie verstuurde naar verschillende aanbieders.

Toen Buma/Stemra een vergelijkbaar plan in 2009 aankondigde, ontstond er veel kritiek vanuit de muziekwereld en de Nederlandse politiek. Het plan van Buma houdt in dat de organisatie geld gaat vragen voor het aanbieden van een audio- of videostream met auteursrechtelijk beschermde muziek.

Wederopenbaarmaking

Dat geldt dus bijvoorbeeld voor streams van radiozenders. Het zou volgens Buma/Stemra gaan om een wederopenbaarmaking van het materiaal waardoor licenties opnieuw betaald zouden moeten worden.

In 2011 wil Buma/Stemra dan ook weer vergoedingen gaan innen voor het gebruik van streams. Een medewerker van de organisatie, die de e-mail verstuurde, bevestigt het plan en de authenticiteit van het bericht.

De manager digital & cross media van Buma ontkent echter dat het al zeker is dat er een vergoeding zal worden gevraagd. Later dit jaar komt er volgens hem meer duidelijkheid over.

‘Duizenden euro’s’

Michael Copsy, de eigenaar van Kabelradio.nl – een van de aangeschreven partijen, laat aan Tweakers.net weten dat de kosten kunnen oplopen tot ‘duizenden euro’s per jaar’. Het zou gaan om 10 procent van de netto-inkomsten, met een bepaald minimum. Copsy verwacht dat hij, met een website die geen winst maakt, tussen de drie- en zesduizend euro moet betalen.

Ook onder anderen Nederland.fm, Allradio.nl en Radiofm.nl zijn door Buma/Stemra aangeschreven. In een mailwisseling met een van deze partijen schrijft Buma volgens Tweakers dat licenties betaald moeten worden wanneer ‘de muziek te horen is als je fysiek op de website bent’.

Andere server

“Aangezien er een player wordt gebruikt op de website, wordt de muziek hier openbaargemaakt”, schrijft Buma. Volgens Copsy wordt een gebruiker doorverwezen naar een andere server en wordt er geen materiaal openbaargemaakt.

Vorig jaar was er ook onduidelijkheid over de redenering van Buma. In de e-mail wordt niet gesproken over een vergoeding voor het embedden van video’s van Youtube op bijvoorbeeld blogs, waar Buma/Stemra vorig jaar nog wel over nadacht.

(Bron nu.nl)