Hoe krijgt je je stream (muziek) op 1 nivo?

Om te vertellen dat een goed geluid belangrijk is voor je stream hoeven we niet meer te vertellen, maar hoe krijg je dat voor elkaar? Om al het geluid op 1 nivo te krijgen heb je een limiter/compresor nodig. Deze zal het geluid op 1 nivo brengen. Als het te zacht is zal de compresor zijn werkt doen dit harder te maken. Als het geluid te hard is zal de limiter ingrijpen. Limters/compresors heb je als hardware voor achter een mengtafel of als software oplossing vaak net voor je encoder (streaming software). Een goede limiter/compresor kijkt naar meerdere frequentie in het geluid. Bijvoorbeeld een 5 band limiter/compressor, deze 5 band limiter/compresor zal per frequentie gebied het geluid op 1 nivo brengen, zo gaan alle nummers het zelfde klinken. Dus als een plaat de weinig bas heeft en te veel hoge tonen, zal de compressor de bas (lage gebied) op krikken, en de hoge tonen zal de limiter gaan afremmen.  Zo kunnen slecht klinkende platen weer goed klinken.

Wij raden voor uw stream aan om geen muziek equalizer er tussen te zetten. Voor streaming (live) raden wij aan om een software limiter/compressor te kopen die gelijk een encoder bevat. Een goede live-encoder (gebruikt aux input soundkaart) inclusief 5 bands limiter/compresor is SOS – Online dit kost 299,- dollar. Voor radio automatisering pakket met een goede limiter/compressor oplossing raden wij u aan om Sam Broadcaster te gebruiken.  Via Sam Broadcaster is het ook mogelijk om aux input te kiezen en dit te laten lopen via de 5 band limiter/compresor.  De kosten voor SOS en Sam Broadcaster zijn gelijk 299 dollar.

sosagc

About the Author

4 thoughts on “Hoe krijgt je je stream (muziek) op 1 nivo?

 1. Job - 26 maart 2011 at 21:59

  hoi,

  Een limiter is om een limiet aan te geven: tot hier en niet harder.

  Een compressor versterkt minder: een compressor klinkt een stuk “natuurlijker” dan een limiter. versterkt harden passages minder. word vaak gebruikt om ruis minder hoorbaar te maken. (niet te verwarren met een expander zoals hier boven is gedaan)

  En een expander is precies het omgekeerde van een compressor: die versterkt harden passages meer. word vaak gebruikt om ruis minder hoorbaar te maken (ruis valt in dat geval onder de zachtere passages). maar als je te veel compressor gebruikt kan het heel “opgepompt” gaan klinken

  En een Gate is een soort poort die het geluid aan zet als het boven een ingestelde waarde komt. en als het eronder komt zet ie m vanzelf weer uit. Word vaak gebruikt bij drumstellen om minder omgevingen geluid op te vangen (van andere trommels).

  Maar waar het uiteindelijk om gaat is dat je geluid goed klinkt. Dus als je niet weet hoe je moet gebruiken, gebruik het dan niet, want je kunt het geluid er ook heel erg lelijk mee maken.

  Voor een uitgebreidere uitleg ga naar: http://www.popschoolmaastricht.nl/college_compressor_limiter_gate_expander.php

  gr,

  Job

 2. edwin - 16 mei 2011 at 19:20

  je kan wel over een limiter praten maar deze houdt niet perse de muziek op niveau, dan heb je meer aan een leveler, of een broadcast processor met een agc aan boord.

  Ff googlen en je komt veel meer aan de weet over het hoofdtsuk sound processing voor fm en internet gebruik want ook daar zit verschil in.

 3. gerrie - 22 juli 2011 at 10:20

  Heren,
  Ik gebruik al 2 jaar Breakaway live.Dit pakketje is Top of the bill in software matige sondprocessing..

 4. radiofeestbeest - 15 maart 2022 at 06:54

  mp3gain downloaden, daarmee zet je alle mp3 bestanden blijvend mee op 1 niveauw. heb zelf geleerd, stuur niet te hard in en zet de limiters van sam allemaal uit. is het beste wat je kan doen

Leave a Reply