Hoe werkt streaming?

Streaming audio heeft een voordeel dat je niet een gehele uitzending hoeft te downloaden. De audio stream kan je beluisteren met de bekend audio players zoals Winamp, Itunes en  Mediaplayer.

Audio streamen werkt in het algemeen als volgt voor internet radio stations:  men gebruikt een streaming programma, deze zet het geluid naar een streaming formaat, en maakt verbinding naar een streaming server. Op de streaming server zitten alle luisteraars verbonden.

Streaming programma
Het streaming programma kan het geluid omzetten naar een streaming formaat. Dit kan bijvoorbeeld het geluid zijn wat in de geluidkaart binnenkomt (aux-in/lijn in) of op de pc draait doormiddel van een radioautomatiseringsprogramma. In het streaming programma kies je een streaming type die verbinding maakt naar een streaming server. Streaming servers worden aangeboden door streaming providers.  Meer informatie over streamings programma’s klik dan hier

Streaming servers
De streaming server is een soort relay server waar meerdere luisteraars kunnen verbinden. Deze stream servers bevind zich in een datacenter waar genoeg bandbreedte is om meerdere luisteraars te laten connecten. Er zijn verschillende type streaming servers, bekenste zijn SHOUTcast server, Icecast server, Windows Media server en Wowza server.