Nederland FM kortgeding tegen Buma Stemra voor doorlinken

Aanstaande vrijdag vindt het kortgeding plaats dat Buma Stemra heeft aangespannen tegen de radioportal Nederland.FM. De radioportal weigert te betalen voor het linken naar audiostreams.
is een verzamelplaats van hyperlinks naar audiostreams van bekende radiostations. Stations die online uitzenden dragen een deel van hun inkomsten af aan Buma Stemra. De auteursrechtenorganisatie eist dit ook van Nederland.FM, maar volgens eigenaar Jim Souren is embedden op zijn site niets anders dan het doorgeven van het radiosignaal en daarmee vergelijkbaar met het traditionele radiotoestel. “Producenten van radiotoestellen hebben nooit eerder een licentie hoeven af te sluiten, dus waarom Nederland.FM wel?”, zo vraagt hij zich af.
Volgens Buma Stemra heeft de zaak niets te maken met het wel of niet embedden van links op de site. “Het gaat er om dat Nederland.FM geld verdient met liedjes van een ander en daar moeten ze voor betalen, ongeacht waar het signaal vandaan komt”, aldus een woordvoerder van Buma Stemra. Logo’s
Souren benadrukt dat zijn radioportal duidelijk de logo’s van de radiostations toont, waardoor luisteraars direct herkennen wie de afzender van het radiosignaal is. Daarnaast hebben alle radiostations toestemming gegeven voor het embedden van hun stream/signaal.
Gevolgen
Mocht Buma Stemra 17 juni gelijk krijgen van de rechter, dan kan dit gevolgen hebben voor vele internetsites, portals, zoekmachines, widgets, gadgets en mobiele apps die verwijzen naar andere sites.
(bron telegraaf)

About the Author

Leave a Reply