Smooth streaming ook voor audio?

Tijdens de olympische spelen heeft de NOS met succes online uitgezonden met smooth streaming dit incombinatie met de player silverlight 3. Dit had als resultaat een betere stream van een hogere kwaliteit. Een belangrijke eigenschap van de manier van streamen is dat de beeldkwaliteit zich automatisch aanpast aan de beschikbare bandbreedte en aan de snelheid van de computer. Een internet verbinding is niet altijd stabiel. Als de verbinding wegvalt dat gaat de stream bufferen. Gevolg is signaal valt weg en je je browser moet vernieuwen. Dat zorgt bij de media provider een overload op de servers maar dat kost ook een slechte ervaring bij de kijkers. Dat probleem zal minder vaak ontstaan met de nieuwe techniek die in meerdere bitrate uit kan zenden. Silverlight 3 zal direct schakelen als er wat gebeurt zodat er altijd een video stream te zien is of zo snel mogelijk weer te zien is.

Maar is smooth streaming nu ook geschikt voor audio? De bandbreedte en snelheid van apparaten zijn tegenwordig ruim voldoende voor audio streams dus dit heeft geen meer waarde. Alleen voor mobiel gebruik zou dit nuttig zijn. Dus 1 stream met meerdere bittrates heeft dus in combinatie met mobiel internet toekomst. Smooth streaming ondersteunt ook veel betere aac+ compressie techniek en heeft een extra voordeel omdat silverlight op elk platform draait dit voor linux, windows en apple.
In de toekomst als silverlight meer geïntegreerd in browser (os) wordt zoals windows mediaplayer zal audio streaming met smooth streaming meer toekomst hebben. Momenteel is de techniek meer toepasbaar bij video streaming.

Multi-bitrate streaming, fast streaming (meerdere bittrates in 1 stream) zit al jaren in Windows Media streaming.

About the Author

Leave a Reply