Spacial komt met Sam Vibe op de markt

Wat is Sam Vibe en hoe werkt het?
Het programma Sam Vibe is een soort een on demand streaming programma met een lokale interface voor op de PC. Je kunt er de streaming settings mee instellen en je muziek uploaden naar de server.
Sam Vibe is niet voorzien van soundprocessing in vergelijking tot Sam Broadcaster Pro, verder is er ook geen mogelijkheid tot het instellen van crossfade settings.
Ook ontbreken de encoders om te verbinden naar een externe SHOUTcast of Icecast server.

Bij het product Sam Vibe zitten de streaming slots inbegrepen. Je kunt verschillende streaming paketten kopen en de opslag voor je muziek uitbreiden.

Hieronder een overzicht van de pakketten:

 • FREE (gratis) opslag 0.5GB (ongeveer 125 tracks) 2 slots inbegrepen
 • X5 ($20/month) opslag 5GB opslag (ongeveer 1250 tracks) 10 slots inbegrepen
 • X10 ($25/month) opslag 10GB (ongeveer 2500 tracks) 10 slots inbegrepen
 • X25 ($40/month) opslag 25GB (ongeveer 6250 tracks) 10 slots inbegrepen

Het aantal slots is uit te breiden tegen extra kosten.  Zie hier voor het overzicht. Wij hebben het gratis product Sam Vibe Free uitgeprobeerd, dit bevat 2 slots op 64k stereo en 500mb aan ruimte voor de muziek. Bij het account zit een flash webplayer, een externe luisterlink en een Now Playing code inbegrepen.

Luister hier naar een demo en bekijk de pagina met de luisterlinks die we kregen: http://www.live-streams.nl/vibe/

vibe-sam

Conclusie:

Het idee is leuk dat je de mogelijkheid hebt om het programma in te stellen op de pc en dat je deze daarna uit kan zetten terwijl de stream blijft doorspelen. Het instellen is vrij simpel (Engelstalig), we hadden binnen de kortste keren muziek draaien afgewisseld met jingles. Toch vonden het gratis pakket niet echt bruikbaar, dit vanwege dat er geen goede luisterlinks zijn voor players zoals b.v. Winamp en Windows Media Player. We vragen ons af of dit anders is met een betaald pakket, dit kunnen we helaas nergens terug vinden op de website van Spacial. De kwaliteit van de overgangen en de de stream is matig tot slecht. Verder heb je niet zo heel veel aan de 2 bijgeleverde slots, deze voldoen wel prima om te testen. Het is jammer dat er geen koppeling in zit naar een encoder zodat je zelf een streaming provider kan kiezen en je eigen luisterlinken kan maken. De standaard luisterlinks voor externe player werken niet en de flash player is te beperkt en is niet compatible met apple producten en mobiele telefoons.

Verschil tussen Sam Broadcaster Pro en Sam Vibe:

 • Sam Broadcaster Pro heeft een encoder scherm waardoor je zelf een provider kan kiezen en voor diverse platformen een luisterlink kan aanbieden
 • Overgangen (crossfades) zijn bij Sam Broadcaster goed in te stellen, bij Sam Vibe helemaal niet.
 • Geluidsprocessing in Sam Broadcaster Pro, er zit standaard al een goede agc in waardoor je het geluid redelijk fris kan krijgen en valt het zo af te stellen dat alles op één nivo blijft. In Vibe zijn hier geen mogelijkheden voor.
 • Vibe kan on demand draaien, bij Sam Broadcaster moet je pc/server altijd aanstaan om je radio station uit te laten zenden.
 • Vibe is makkelijker in te stellen dan Sam Broadcaster Pro, Sam Broadcaster Pro werkt met PAL scripts en Vibe met een wizzard om programma’s uit te zenden.
 • Vibe heeft geen request systeem en Sam Broadcaster Pro wel.
 • Met Vibe kan je niet live doormiddel van geluidsinput (aux) in PC, met Sam Broadcaster Pro wel.

Natuurlijk is Vibe een nieuw product en worden er nog dingen verbeterd, echter hebben we wel het idee dat de belangrijkste dingen zoals de encoders en de crossfade settings in de toekomst niet beter zullen worden dan in Sam Broadcaster Pro.

Een ander on demand alternatief met goedwerkende luisterlinken voor Icecast of SHOUTcast is Centovacast. Net als Sam Vibe is Centovacast niet voorzien soundprocessing of crossfade mogelijkheden. Het uploaden van de muziek naar de server doe je via een ftp client programma en het instellen doe je via een webinterface. De webinterface is wat lastiger dan in Vibe maar met wat hulp is daar wel uit te komen. Je kunt wel Live input kiezen doormiddel van een eigen encoder te gebruiken en te koppelen aan Centovacast.

About the Author

Leave a Reply